dinsdag 25 juli 2017

Bedankt weergoden

Rifugio Scarfiotti - Col Sommeiller - Refuge d'Ambin.
Het eerste deel van deze etappe was het zwakke punt in de planning van deze meerdaagse. Welke natuurliefhebber plant er nu een tocht langs de route die door alle 4x4 freaks en terrein-motards als hét Mekka, dé ultieme rit...  aanzien wordt? Het is immers de hoogste plek in de Alpen waar je met die tuigen kan/mag rijden. Gisteren zag ik ze aan en af rijden, honderden.
De weergoden losten het op. Mist, wat regen en smeltende sneeuw, rukwinden... Ik kon dus in alle rust naar de Col. Als je de jeeppiste negeert is het een prachtige vallei. En in de goede richting kijken, weg van het lelijke en naar het mooie, die kunst kon ik in ons eigenste West-Vlaanderen tot het uiterste trainen.
De afdaling is een van de minst gelopen paden van de streek. Ik vond het indrukwekkend, de kilometerslange hoogvlakte doorkruisen die 50 jaar geleden onder de Sommeiller-gletsjer lag. Daarna deed ik nog het omwegje naar het Lac Noir. Samen met de dreigende wolken voelde ik me terug in de bergen van Jotunheimen in Noorwegen. Wijds, leeg, fris, levend. De regen bleef achterwege.
En bij de afdaling ging plots het licht uit. Ik liet de smartphone vallen en sinds dan kunnen er geen foto's meer gemaakt worden. (Ergens in de hut raakte dat opgelost. Hoe??? De aanraking door iemand van minder dan 30 zeker?).
De Ambin-hut is knus, ouderwets en  gezellig maar belange niet zo comfortabel als de vorige drie hutten. Dat wordt meer dan goed gemaakt door het heerlijke eten en het gemak waarmee je interessante contacten kan leggen. 
Terugblik op Plan di Morti.
Op de Col : Lac Sommeiller.
De schamele resten van de Glacier Sommeiller. De gletschermeertjes zijn nog geen 25 jaar oud.

1 opmerking:

  1. Er wordt goed voor je gezorgd... Ik lees je verhalen met veel plezier, een mooie voorpret voor onze Tour du Mont Blanc over 1,5 week.

    BeantwoordenVerwijderen

Technische fiche

Dit is geen GR die in een boekje beschreven staat zoals de GR57 (Tour du Thabor) of GR55 (Tour de la Vanoise). De meeste stukken zijn op de ...