maandag 31 juli 2017

Technische fiche

Dit is geen GR die in een boekje beschreven staat zoals de GR57 (Tour du Thabor) of GR55 (Tour de la Vanoise). De meeste stukken zijn op de wegwijzers wel aangeduid als "Tour des Refuges". Er is ook geen consequente markering van de paden op het terrein. Dit komt omdat de filosofie in Italië en Frankrijk helemaal anders is. In Italië wordt net als in Zwitserland een bergpad gemarkeerd met rood/wit. In Frankrijk is die kleur gereserveerd voor een officiële GR en worden lokale wandelingen met geel gemarkeerd. Tenslotte zijn er nog markeringen van de gemeente of vrijwilligers die markeren met de kleur van de spuitbus die toevallig beschikbaar is.

Dag 1 - Refuge de Petit Mont Cenis - Refuge Lo Tsamou : 3,5 à 5 uur afh. van routekeuze
Grote en veilige parking vlak bij de Refuge de Petit Mont Cenis. Voor het eerste stuk tot Refuge du Suffet (die een alternatieve startplaats is) :
- de klassieke route over La Crosta (de GR) : saai, maar snelst
- alternatief richting Lac de Savine tot vlak voor punt 2252, daar wegwijzer naar La Chèvre / Plan de Vie nemen. Jawel, hier loopt een pad. Zorgvuldig alle kronkels volgen - gele markering. In Plan de Vie even de asfaltpiste volgen en dan links de "Chemin de Canal nemen". 
Vanuit Le Suffet via de asfalt, of mooier via de "Chemin de Canal" naar Le Planay. Daar (gele markering) naar Montbas.
Naar believen aan te vullen met een lus langs de Lacs Perrin, een lus langs de Kapel van St-Pierre d'Extravache boven de fameuze gips-cayon enzovoort.
De Refuge Lo Tsamou is een nieuwe en superdeluxe hut. Zeer ruim, lekker eten, goede service. Verse kaas te koop op de Alpage er naast.

Dag 2 - Refuge Lo Tjamou - Col d'Etache- Refuge Scarfiotti - 6,5 h
Pittige klim tot op het colletje dat uitgeeft op Lac du Liael. Daarna één aaneenschakeling van plateautjes met meertjes en colletjes tot op de Col d'Etache. Je klimt ongeveer 250 m méér dan de 739 m tussen de hut en de Col. Markering geel, tot je op de GR komt in de finale klim naar de Col d'Etache, dan geel+rood. Aan de Italiaanse kant rood/wit.
In de afdaling kan je op ca. 2400 m opteren om links de "Sentiero Geologico" te nemen. Reken hiervoor 150 m extra stijgen en 1,5 h extra. Zeer mooi als de tijd en de conditie het toelaten.
De Refuge Scarfiotti wordt in het weekend zeer druk bezocht door dagjes- en weekendmensen uit Turijn en omgeving. 

Dag 3 Refuge Scarfiotti - Col Sommeiller - Refuge d'Ambin - 6,5 h
De gemakkelijkste route is gewoon de 4x4 piste volgen tot de Col. Ben je een freak van enduro en 4x4 machines, dan is de keuze snel gemaakt. Voor de anderen is het wat schipperen. Er zijn her en der wandelpaden die de lussen afsteken of die links of rechts van de piste blijven. Geen enkele is bewegwijzerd of gemarkeerd, maar eigenlijk kan je op Pian di Morti en Pian di Frati overal wel je eigen route maken. De beste manier om geen motorlawaai te hebben in deze magnifieke vallei is gewoon vroeg vertrekken.
Vanaf de Col : de kam tussen het meertje (links) en de grijze heuvel met resten van het skistation (rechts, vlaggemasten, betonnen funderingen) op het laagste punt oversteken. Een aantal brede richels naar links (noord) en afdalend volgen, in de richting van een grote steenman + andere resten van een schuilplaats (muurtjes, houten palen, ...). Van daaruit padsporen in zigzag bergaf nemen tot op de vlakte die vroeger bedekt was door de gletscher. De beekjes bergaf volgen ; hierbij altijd de linkeroever aanhouden.
Bij punt 2709 (wegwijzer) kom je op het gemarkeerde pad naar de Refuge d'Ambin.
Optioneel kan je nog een omweg naar de Lac Noir maken. Er is een gemarkeerd pad dat niet op de kaart staat dat via de overloop van de Lac Noir terug aansluit op het gewone pad naar de Refuge d'Ambin. Reken 30 à 45 min extra. Een beschrijving voor dit extra rondje vond ik hier.

Dag 4 Refuge d'Ambin - Col d'Ambin - Refuge Levi Molinari - 5 h
Kortere etappe, maar technischer stukken in de klim na het Lac d'Ambin en in het eerste stuk van de afdaling na de Col d'Ambin.
Markering violet + steenmannetjes na het Lac, rood/wit in de afdaling.
Mogelijkheden om het wat langer te maken :
- na het steilste stuk van de afdaling naar links (wegwijzer) naar de Passo Clopaca en afdalen langs de militaire weg (ca. 1 h extra)
- vanuit de hut heen en terug naar de Monte Chabriere (3 h extra).
De Levi Molinari hut ligt in een idyllisch stuk bos en groen, met massa's blokken en kleine massiefjes voor de gedreven rotsklimmer. De hut wordt in het weekend zeer druk bezocht door dagjes- en weekendmensen uit Turijn en omgeving. 

Dag 5 Rifugio Levi Molinari - Quatro Denti - Rifugio Vaccarone 7 h
Vanuit de hut afdalen naar Grange de la Vallée (inderdaad - tot ca. 1930 was Frans hier de voertaal) en goed uitkijken voor de wegwijzers naar Rifugio Vaccarone via Tuile / Pertuso / Colombean Romoan. Zeker de tunnel die Colombean Romoan heeft uitgehakt ca. 1530 gaan bezoeken. Vanaf dat punt is de bewegwijzering consequent richting Rifugio Vaccarone en volgt het pad (behalve waar het is weggespoeld in een beekvallei) een oud militair muilezelpad dat heel gemakkelijk te vinden is.
Is dit te lang, dan is de saaiere maar directe route over de Passo Clopaca een logische keuze (150 à 200 m minder ; ca. 4,5 h).
Voor de liefhebbers : Lago dell'Agnello (ca. 20 min extra H/T) of Col d'Agnel (2 h extra H/T).
De Rifugio Vaccarone is klein - reserveren quasi noodzakelijk. 

Dag 6 Rifugio Vaccarone - Col Clapier - Lac Blanc - Refuge Petit Mont Cenis 7,5 h
Voor de afdaling : twee opties (die ook duidelijk aangeduid zijn op de bordjes)
- de directe route naar Col Clapier : technisch, stukken met touwen, niet voor mensen met hoogtevrees
- langs Refuge Gias : volgt oude militaire paden en is zeer gemakkelijk en is slechts 15 min langer in tijd.
Op de Col Clapier kan je in rechte lijn naar de Refuge de Petit Mont Cenis. De hele etappe is dan 3,5 à 4 h. Veel interessanter is om direct na het Lac de Savine rechts een pad naar Lac Giaset te nemen (niet op kaart ; geen wegwijzer ; maar je kan de gele markeringen niet missen). Van daaruit naar Lac Blanc. Daar even de jeepweg nemen tot je vlak voor de enige nog niet tot ruine herleide kazerne een pad vindt (geen markering, wel op kaart aangeduid) dat naar Plan de Madeleine leidt.
De dag eindigt met een 5-tal km op brede wegen. Die kan je mijden met hier vooraf een tweede auto te zetten, met heel misschien auto-stop (de meeste auto's gaan op dat uur bergaf) of met 1 km extra over het GR pad. Een heen en terugje naar de Pointe Droset / Fort Malamot is nog eens 1 h extra. 

Kaarten
IGN 3634OT Val-Cenis Charbonnel op 1/25000. Voor het Italiaanse stuk van de tocht is dat meteen ook de minst slechte kaart.
De beste Italiaanse kaart is gewoon een afdruk maken van openstreetmap. De kaarten in de winkel halen ongeveer hetzelfde niveau.

GSM
Bereik tussen Refuge du Suffet en Refuge Lo Tsamou, in de directe omgeving van Levi Molinari en het grootste deel van de route tussen Levi Molinari en Vaccarone. Anders niks, noppes, nada.

Transport
Met TGV heel vlot naar Modane.
Vanuit Modane naar startpunt met combinatie van bus en auto-stop.
Altibus tot Bramans of tot  Lanslebourg afhankelijk van het gekozen startpunt. Daarna gaat het heel vlot met autostop. In dit soort situaties wordt ik binnen de 10 min meegenomen.

Andere tochtverslagen en varianten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Technische fiche

Dit is geen GR die in een boekje beschreven staat zoals de GR57 (Tour du Thabor) of GR55 (Tour de la Vanoise). De meeste stukken zijn op de ...